Лондон е все по-достъпен за хората с увреждания

Лондон постигна значителен напредък през последните години, за да стане по-достъпен за хората с увреждания. Градът все още е далеч от постигането на перфектен резултат, така че е препоръчително ползвателите на инвалидни колички, хората с увредено зрение и хората със загуба на слуха да планират внимателно посещението си там, за да е гарантирано, че пътуванията им ще бъдат възможно най-безпроблемни и приятни. От lonelyplanet.com дават ценни съвети за улесняване на посещението на хора с увреждания в Лондон:

Опознаване

Лондон има всеобхватна транспортна система: метрополисът е подсигурен с транспорт както под, така и над земята – с железопътни и трамвайни линии, червени автобуси и черни таксита. Реката също се обслужва добре от Thames Clippers, а на изток можете дори да прекосите водата в 90 м висок кабинков лифт (безпроблемен достъп, въпреки че се прилагат ограничения за тегло и ширина).

Тук даваме кратък преглед на различните видове транспорт и тяхната достъпност, но най-добрият ресурс, който можете да използвате, за да планирате конкретно пътуване, е Планиране на пътуването в Лондон /TfL/ . След като въведете точките на заминаване и пристигане (избирате автобус, метро, ​​спирка на влак или трамвай), можете да кликнете върху „Редактиране на предпочитанията“ на страницата с резултати и да изберете какви „опции за достъп“ са подходящи за вас. След това планът ви за пътуване ще се актуализира. Пълни подробности за достъпността на всички обществени транспортни услуги могат да бъдат намерени на сайта на TfL . Разрешават се кучета за помощ по цялата транспортна мрежа.

Метро и влакове

Дните, когато лондонското метро е било забранено за ползвателите на инвалидни колички поради опасения за пожарна безопасност, за щастие отдавна са минали. Сега потребителите на инвалидни колички могат да използват част от мрежата – понастоящем 70 от 270 станции имат някаква степен на свободен достъп – но е важно да се знае достъпността на всяка станция, включително и когато се сменя от една линия на друга. Проверете картата на метрото в TfL за подробности. Имайте предвид, че по принцип всяко влакче в метрото има теоретично място за инвалидни колички, но реалността е, че в пиковите часове вагоните често са пълни, особено в централен Лондон.

Автобуси и лодки

Обширната автобусна мрежа на Лондон се състои от повече от 9000 превозни средства с над 700 маршрута, като всеки има достъп за инвалидни колички. Освен това, от потребителите на колички за хора с увреждания, както и от пътници с увредено зрение с куче-водач не се очаква да плащат такса. Потребителите на инвалидни колички и мобилни скутери трябва да се стремят да използват средната врата: ако можете, натиснете бутона до вратата с иконата на инвалидна количка и електрическата рампа ще се спусне до улицата. Има ограничение от 600 мм х 1000 мм за мобилни скутери. Имайте предвид, че често има конфликти, особено с родители с детски колички, за използването на места, запазени за инвалидни колички.

London River Bus (известен още като Thames Clippers) е напълно достъпна за инвалидни колички, с рампи за достъп от улицата до кея и пристанището и достъпни за инвалидни колички тоалетни на повечето лодки. Това може да бъде добър вариант, ако сте в район на Лондон, където достъпът до други видове транспорт е труден или претъпкан – много от най-добрите атракции в града са в близост до кея. Потребителите на мобилни скутери трябва да се регистрират в Thames Clippers преди да използват услугата. Други речни корабни услуги също са достъпни – проверете TfL за подробности.

Таксита и шофиране

Когато става въпрос за таксита, удобни за инвалидни колички, Лондон е световен лидер. Всяко от традиционните черни таксита (те също се срещат и в други цветове, но всички имат една и съща форма) разполага с рампа, която може да се спусне от колата до улицата. Има много таксита, което означава, че няма да се налага да чакате повече от минута или две.

Ако е възможно, избягвайте да шофирате в Лондон, защото трафикът е много тежък. Ако нямате избор, като притежател на Blue Badge ще имате повече възможности за паркиране на по-ниски цени. Ще бъдете освободени и от таксата за задръствания.

Храна, напитки и сън

Ресторантите в Лондон са световно известни и като цяло достъпността е отлична. Няма особено трудно правило, което да се спазва при планирането на този аспект от пътуването ви, различно от малко проучване, докато резервирате и информирате персонала по телефона за всички специални изисквания, които може да имате. Имайте предвид, че Лондон е стар град със стари сгради, така че ресторантите и баровете, разположени в сутерените или над нивото на улицата, може не винаги да имат безплатен достъп.

Когато става дума за спане, много хотели в Лондон са напълно достъпни за ползвателите на инвалидни колички с адаптирани възможности за стаи. Много от тях имат специални характеристики, включително визуални системи за аларма и слухови контури. Отново TfL има отлична търсачка за настаняване, в която можете да зададете изисквания според вашите нужди и да намерите най-добрите хотели в Лондон, покриващи различни бюджети, местоположения и изисквания.

Атракции и преживявания

Практически основните атракции в Лондон могат да се ползват от всички. Това, което е описано по-долу, по никакъв начин не е изчерпателно, но трябва да даде обща информация. Можете също така да проверите 10-те най-достъпни забележителности на Лондон.

Лондонското око

Южният бряг на Лондон е в много отношения културното сърце на града и със сигурност е едно от местата с най-вълнуваща атмосфера. Доминира се от Лондонското око, което предоставя неповторими гледки към сградата на Парламента и Биг Бен и е напълно достъпно с място за две инвалидни колички във всяка капсула.

Театър и Уест Енд

Посещението в Лондон не е пълно, без да се види шоуто на Уест Енд, а в днешно време всички големи театри са достъпни за инвалидни колички и разполагат със системи за слушане със слушалки. Важно когато резервирате билета си да информирате (обикновено чрез квадратчето за отметка в формуляра за резервация) за всички изисквания, които имате.

Някои от лондонските театри и заведения, които обслужват особено добре посетители с увреждания, са: O2 – освен че е достъпен за инвалидни колички, може да се организира и преводач на британски знаков език (BSL) за Вашето посещение; Sadler’s Wells – има асансьори за всеки от своите пет етажа и разполага с брайлови маркировки; и Shakespeare’s Globe – има място за инвалидни колички и на двете нива.

Музеи, галерии и исторически сгради

Много от забележителностите на Лондон могат да бъдат намерени в музеите и галериите от световна класа, а най-известните са оборудвани да посрещнат всички посетители.

Когато става въпрос за музеи, повечето от тях са надхвърлили възможността да осигурят достъп на инвалидна количка и вече се грижат за хората с редица други увреждания, за да направят своите съкровища възможно най-достъпни. Британският музей например организира „Touch Tours“ за хора с увредено зрение, което включва обяснения на древните египетски скулптури, брайлов водач и аудио-описателно ръководство. В Националната галерия можете да намерите мултимедийни ръководства на BSL, а Природонаучният музей редовно ппредставя своите събития с Dawnosaurs – предназначени за деца с аутизъм.

Бъкингамският дворец също е подходящ за ползвателите на инвалидни колички. В градините също могат да се използват скутери за мобилност. Катедралата Св. Павел също има система за слушане и BSL мултимедийни обиколки.

Ресурси за допълнително планиране

Посочената по-горе информация е предназначена за общ преглед на посетителите с увреждания, които идват в Лондон, но в никакъв случай не е изчерпателен. Ако не сте сигурни дали определено място ще бъде в състояние да се погрижи в достатъчна степен за вашите нужди препоръчваме извършването на допълнителни изследвания като погледнете сайта на въпросното място или просто се обадите за повече информация.

Моля, последвайте ни: