Изключителното предизвикателство Пирин скайрън ще се проведе от 29 до 30 юни

Последният уикенд на юни (29 и 30 юни) ще се проведе третото издание на Пирин скайрън (Pirin Skyrun). Събитието е едно изключително предизвикателство, което преминава през част от най-живописните туристически обекти и местности в Пирин планина. На Skyrunning weekend в рамките на два дни има два старта на вертикален километър (Vertical kilometer) и скайрън (skyrun). Състезанието е част от календара на Ферерацията по вертикално бягане, а вертикалният километър ще е квалификация за националния отбор.

Вертикалният километър е единствения по рода си в България, той е едно от най-предизвикателните бягания на кратки дистанции и за своите 3.9 км има 1100 м положителна денивелация.

Скайрън Пирин с двете си дистанции доближава бегачите до същината на този вид бягания, която им дава възможност да изпитат своите възможностии без значение дали прохождат или вече са запознати с въздушните бягания. Тази година двете дистанции са малко променени и са предназначени за два типа участници.

Дългата дистанция от 30 км е подходяща за хората, обичащи сериозни предизивикателства, и с трасе, което навлиза в сърцето на Пирин планина може да впечатли дори и най-претенциозните любители на скайрън бягането.

Кратката дистанция от 14 км е подходяща за тези, които все още не са готови за сериозното предизвикателство на дългата дистанция, но искат да направят първи стъпки в този спорт и да се насладят на част от най-величествените гледки на Пирин.

Описание на трасето от 30 км

Старт – Бъндеришка поляна /1 600 м/ и изкачване по туристическия маршрут през х. Бъндерица до х. Вихрен /жълта маркировка/.
От този пункт следва маршрута за Бъндеришка порта /маркировки синя и жълта/, като преминава при „ Мостчето“ /на началото на м. ”Равнака”, близо до езеро Окото/ – от дясната страна на реката, през Муратово езеро и достига Бъндеришка порта /контролен пункт – време от Старта – 2 часа/. От там продъжава към заслон Спано поле /първоначално по жълта маркировка и приблизително на 9,4 км от старта наляво, на юг по нова кафява маркировка/ и достигане до заслон Спано поле /подкрепителен пункт/. Следва кратко слизане по пътеката за х. Беговица и при р. Башлийца се отклонява в посока за з. Тевно езеро по зелена маркировка. След продължително изкачване се достига Винарска порта /подкрепителен пункт/. От там се отправя на северозапад по пътеката за х. Вихрен /червена маркировка/. Преминава се през билото на Типиците /Внимание: Опасен тесен участък на билото!/ и се достига до вр. Възела. След това се подсича вр. Василашки Чукар /Внимание: Опасен участък/, където ще бъде поставено обезопасително въже. Достига се Тодорина порта. Следва стръмно спускане по серпентини до Жабешко езеро /преди езерото има вода отдясно на трасето!/. От там по пътеката за х. Вихрен се преминава през “Мостчето” до х. Вихрен. Последният участък повтаря маршрута от Старта на деня през х. Бъндерица до достигане на Бъндеришка поляна – Финал /по жълта макировка/.

Описание на трасето от 14 км

Старт – Бъндеришка поляна /1 600 м/ и изкачване по туристическия маршрут през х. Бъндерица до х. Вихрен /жълта маркировка/.
От този пункт следва маршрута за вр. Вихрен /червена маркировка/, след това стръмно изкачване до м. Кабата. Оттам се отделя наляво към вр. Хвойнати по маркировка от пирамидки, лента и колчета. От вр. Хвойнати /2635 м. – най-висока точка на маршрута/ се отправя в посока вр. Муратов /Особено внимание в този участък – има дупки и цепки/. Следва спускане до Муратово езеро /2230 м/ – има вода точно преди езерото отдясно на трасето. От там продължава надолу по жълта и синя маркировка до м. Равнака и от х. Вихрен повтаря маршрута от Старта на деня през х. Бъндерица до достигане на Бъндеришка поляна – Финал /по жълта макировка/.

Вертикален километър

Старт – Хижа Бъндерица /1810 м/ и изкачване по маршрута към з. Казана /зелена маркировка/. След излизане от гористия пояс се преминава по камениста пътека със серпентини /най-горещия участък от маршрута/. Достига се до Малък Казан и следва изкачване към з. Казана, където е разположен подкрепителен пункт. След това маршрутът се отправя на север до достигане на югоизточния ръб на вр. Кутело. По него се достига до финала.

Моля, последвайте ни: