1 април е Ден на хляба с квас

1 април е ден на хляба, направен с квас.

Закваската се приготвя чрез ферментиране на тестото за дълго време с използване на естествено срещащи се лактобацили и дрожди. Обикновено има мек кисел вкус поради млечната киселина, произведена от лактобацилите. Закваската датира от древните египтяни и откриването на агенти за разсаждане преди около 5000 години. Макар да беше оригинално разработена за производството на бира, хлебарите прилагаха водата и брашното, създавайки квасен хляб.

Забавни факти: Вкусът на закваска варира на различни места поради местните микроорганизми. Така че, не забравяйте да опитате квас, когато пътувате!
Sourdough е основният хляб по време на Калифорнийската златна треска и днес остава част от културата на Сан Франциско. В Сан Франциско закваски на някои места се съхраняват в производството още от Златната треска. Когато големият пожар и земетресение удят града през 1906 г., Луиза Будин от пекарната „Будин“, запазила оригиналното „майчино тесто“ в кофа. Закваската е също основна храна по време на Златната треска Клондайк.
Проверете дали имате малко кисело мляко и опитайте този вкусен и полезен хляб.

Ако има нещо, което всеки ценител на сандвичите знае, то е, че повечето сандвичи се правят по-добре чрез добавяне на хляб с квас. 

Сандвич, хапка, кифла, хамбургер, хляб с квас на скара на масло ги тласка на следващото ниво. 

Sourdough Bread има свой собствен ден на празнуване, посветен на него? Не трябва да е изненада! 

Историята на киселия хляб е доста дълга. Хлябът с квас се приготвя от тесто, което има смес от нормални дрожди в симбиоза с култура Lactobacillus. Това е наистина голяма дума за културата, която придава на хляба леко кисел привкус. И това го прави много по-добър от всички останали хлябове и осигурява на хляба и по-дълъг срок на годност. Това, което е изненадващо, не е, че хлябът с квас не е стандарт в килера на всеки, а че всъщност е една от първите форми за втасване на хляб в човешката история! Всъщност при някои форми на хляб е необходимо да се използват култури от квас, за да може хлябът изобщо да работи. Ръженият хляб има забележително ниско съдържание на глутен, което прави типичната хлебна мая просто непрактична, за да й помогне да втаса. Закваската, от друга страна, се случва да работи перфектно в този вид хляб. В Америка едно от най-известните места, където се прави Sourdough, е Сан Франциско, Калифорния. Това е така, защото френските пекари са донесли закваската в Северна Калифорния по време на Златната треска през 1850 г.

Sourdough стана любим хляб на много места! Денят на заквасения хляб ни напомня за произхода на един от най-важните основни продукти в нашата диета и да помним, че той все още прави един от най-вкусните хлябове налични!

Яжте хляб с квас 

Най-простият начин да отпразнувате Националния ден на заквасения хляб е просто да ядете хляб през този ден. Започнете с франзели с квас и гевреци, а след това пригответе обяд с хляб с квас на сандвич. За вечеря е лесно да сервирате богата, пикантна яхния в издълбана заквасена питка и за истинска изненада вечеряйте шоколадова торта с квас. Закваската може да бъде част от всяко хранене!

Опитайте да приготвите хляб с квас

Приготвянето на хляб с квас в домашна кухня вероятно ще даде на домашния пекар свежо уважение към работата, която е в управлението на пекарна. Хлябът с квас не е нещо, което може да се приготви просто в един момент. Изисква закваска, която е жива мая, която е била подхранвана и оставена да расте в продължение на няколко дни, преди да е готова за употреба. Но след като е налична, хлябът може да бъде приготвен по всяко време!

Споделете заквасен хляб с приятели

Хлябът с квас има толкова много вкус, че е вкусен дори само като филийка. Вземете един хляб, който да вземете на работа, за да споделите с колегите. Или организирайте малко парти за Националния ден на киселия хляб, където почетен гост е Sourdough Bread! Помислете за много различни начини за приготвяне и сервиране на това вкусно лакомство и накарайте приятели да донесат свои собствени творения от квас, за да представят.

Слушайте музика, вдъхновена от Sourdough Bread

Слушайте цели албуми на групата от 1970-те BREAD или създайте малък плейлист с дъхновени от хляб заглавия на песни и групи:

  • Song of a Baker (1968) by Small Faces
  • Bread and Water (2011) Vince Gill
  • I Love Bread (2016) by Parry Gripp
  • Bread and Butter (2008) The Newbeats
  • Toast (1988) Streetband
  • Bread and Wine (2007) Anthony Reynolds

Направете дарение за хранителна банка

За да споделите любовта към хляба, дайте дарение на местен център за храна, така че някой друг също да има достъп до хляба, от който се нуждае. Това ще бъде страхотно напомняне колко благодарен може да бъде всеки за хляба, който има всеки ден, независимо дали е заквасен!

Моля, последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *