Седмица на хъркането 20-26 април

Хъркането се определя като груб звук, създаван от вибрации на мекото небце и друга тъкан в устата, носа и гърлото (горните дихателни пътища). Тя се причинява от турбуленция вътре в дихателните пътища по време на дишането.

Шум от хъркане и нарушение на съня – заплаха ли е за здравето ни?

Звукът от хъркане е дразнещ и досаден и може да доведе до лишаване от сън за партньора в леглото. Но шумът от хъркането може да причини и редица здравословни проблеми.

Всички знаем какво е чувството, ако не сме спали добре – чувстваме се уморени и сънливи през целия ден, лош нрав, липса на концентрация и като цяло раздразнителни. Партньорите в леглото, които всяка вечер са обезпокоени от хъркане, изпитват тези симптоми всеки ден.

Нивото на шума, което започва да оказва влияние върху съня, е около 40 dB. Шумът от хъркането може да варира от около 50dB до 100+dB и изследванията постоянно установяват, че когато е изложен на шум при тези нива, той може да има отрицателен ефект върху всички области на нашето благосъстояние.

Шумът през нощта се превърна в основен проблем и много хора смятат, че добрият нощен сън е основно право на човека, което е от съществено значение за поддържането на добро здраве. Всъщност сънят е толкова важен, че Световната здравна организация (СЗО) документира няколко категории неблагоприятни здравни и социални ефекти от шума.

Нарушение на съня, увреждане на слуха, функциониране през деня, проблеми с психичното здраве, когнитивни проблеми и негативно социално поведение могат да бъдат симптоми на подлагане на силен шум за определен период от време. Липсата на сън също може да има отрицателно въздействие върху телесните системи като хормонално освобождаване, регулиране на глюкозата и сърдечно-съдова функция, което води до цялостно лошо здраве.

Доказателствата показват, че колкото по-силен е шумът, толкова по-лош е сънят. Качеството на шума също е проблем. Някои шумове могат да бъдат субективно досадни, докато други от същото ниво не са. Добре известно е, че шумът от хъркането е този, който не може да се толерира дълго без нарушен сън.

Някои партньори в леглото, които спят с хъркащия си всяка вечер, се опитват да заспят шума и да го игнорират. Доказано е обаче, че въпреки че може да спите през нощта, качеството на съня ще бъде значително намалено и няма да се чувствате толкова освежени сутрин, колкото би трябвало. Шумът има тенденция да намали дълбокия ни освежаващ сън до по-плитък сън и също така ще намали съня в сънуването. Добре е документирано, че партньорите в леглото на хъркащите са изложени на риск от загуба на слуха поради непрекъснато излагане на шум.

Други партньори се преместват в свободната стая посред нощ, за да получат няколко часа непрекъснат сън. Много от тях изпитват чувство за вина, когато напуснат спалнята – но имат право на спокоен сън. Въпреки това стресът от ситуацията може да натовари силно здравето и отношенията на двамата партньори.

И така, как могат да бъдат решени тези проблеми?

Хъркащият трябва да признае проблема и да предприеме стъпки за разрешаването му. Хъркането няма да изчезне – само ще се влоши, ако не се обърне внимание.

Турбуленцията се причинява от частично запушване, което може да бъде разположено от върха на носа до гласните струни. Ограничението може да се случи само по време на сън или може да продължи през цялото време и да бъде по-лошо, когато спим. Това е така, защото мускулния тонус намалява по време на сън и може да бъде недостатъчен, за да се предотврати вибрирането на тъканта на дихателните пътища. Когато сме будни, мускулният тонус поддържа въздушните пътища в добра форма и тогава не хъркаме.

Хъркането е нещо, което не може да бъде спряно по желание, нито е нещо, което може да бъде „излекувано“. То обаче може да бъде успешно контролирано. Хъркането е причинено от физическа аномалия, която трябва да бъде идентифицирана. Това не е толкова трудно, колкото изглежда. Намирането на причината е ключът към намирането на решение. В повечето случаи хъркането може да се контролира чрез прости средства за самопомощ.

Британската асоциация за хъркане и сънна апнея е създадена през 1991 г., за да помогне на хъркащите и техните партньори в леглото да сложат край на нощта на нарушения и загубен сън, да сложат край на лошите чувства, които често се развиват, и да им помогнат да се върнат отново към спокойни нощи заедно. Целите на сдружението са да популяризират общественото съзнание, че хъркането и апнеята при сън са обикновено лечими оплаквания и тази помощ е налична.

Седмица за спиране на хъркането е ежегодно събитие, което насърчава общото съзнание, че никой не трябва да страда в резултат на хъркане – това е състояние, което може да бъде лекувано.

Моля, последвайте ни: