Японският министър на труда подкрепи задължителното правило за високи токчета на работа

Японският министър на здравеопазването, труда и социалните грижи Такуми Немото заяви, че няма да подкрепи петицията за забрана на правилото, което принуждава жените да носят високи токчета по време на работа, съобщиха от japantoday.com.

„Това е общоприето от обществото, че (носенето на високи токчета) е необходимо и разумно на работните места“, каза Немото по време на заседание на комисията по хранителен режим.

Неговия коментар дойде след като група, работеща срещу дискриминацията на работното място, основаваща се на пола, подаде петиция с 18 800 подписа в Министерството на труда, призовавайки правителството да забрани на компаниите да изискват от жените да носят високи токчета на работното място, позовавайки се на здравни и други въпроси.

Групата е част от движението #KuToo – фразата е произлязла от „#MeToo“ и японските думи за обувки и болка – kutsuu.

По този начин министърът отговори на Канако Оцуджи, член на опозиционната Конституционна демократична партия на Япония, който каза, че принуждаването на жените да носят високи токчета по време на работа е „остаряло“. Оцуджи подчерта, че дрес-кодът, който се прилага само за жените, представлява тормоз, и каза, че „това е злоупотреба с власт, ако работник с наранен крак е принуден (да носи високи токчета)“.

За разлика от министъра на труда, вицепремиерът Емико Такагаи заяви по време на същата сесия, че не смята, че жените трябва да бъдат принуждавани да носят високи токчета.

Моля, последвайте ни: