Подиумите за награждаване на Олимпийските игри в Токио ще бъдат от рециклирани отпадъци

Подиумите за награждаване на Олимпийските игри следващата година ще бъдат направени от рециклирани отпадъци като част от новата инициатива за устойчивост, лансирана от Токио 2020. Организаторите са събрали около 45 тона пластмаса, за да се създадат 100 подиума за игрите. За първи път в историята на Олимпийските игри подиумите ще бъдат направени от рециклирани материали.

Организаторите призоваха японците да даряват пластмасовите си отпадъци от домакинството в кутии за събиране на отпадъци, които бяха предоставени на над 2000 магазина от веригата AEON.

Пластмасата ще бъде предадена на Procter and Gamble – определени за партньорска компания на Tokyo 2020, която ще ги рециклира за подиумите.

Организаторите на Игрите се надяват, че пластмасата, изхвърлена в морето, също ще бъде събрана като част от инициативата, одобрена от Изпълнителния съвет на Токио 2020.

Потреблението на пластмаса на глава от населението в Япония е второто по големина в света след САЩ.

„С изпращането на това послание както за Япония, така и за останалата част от света, смятаме, че този проект ще има голямо значение“, каза Тошир Мут, главен изпълнителен директор на Tokyo 2020.

Подиумите за награждаване на победителите трябва да бъдат представени през юни 2020 година.

След приключването на събитието те ще бъдат използвани като „образователен материал, който обяснява и популяризира олимпийските и параолимпийските движения“, заявиха организаторите.

Медалите, които ще бъдат раздадени на спортистите на Олимпийските и Параолимпийските игри следващата година, са направени от рециклирани електронни отпадъци.

Спортните екипи на бегачите също ще имат устойчив елемент от отпадъци, тъй като рециклирани пластмасови бутилки ще бъдат интегрирани в производството им.

Моля, последвайте ни: