Обявиха графика за състезанията по лека атлетика на олимпийските игри Токио 2020

Разписанието на състезанията по лека атлетика на олимпийските игри в Токио 2020 бе обявен днес по време на специална церемония в японската столица. Състезанията по лека атлетика на 29-те Летни олимпийски игри ще започнат в петък – 31 юли, с 20-километрово състезателно ходене за мъже, а ще приключат в последния ден на игрите, неделя – 9 август, с мъжкия маратон.

„Графикът от Токио 2020 е значително по-различен от предишните олимпийски разписания, но ще предложи на по-голямата част от феновете на леката атлетика, присъстващи на игрите, възможността да видят повече олимпийски медали, като финалите са насрочени за 15 от 17-те сесии на главния стадион“ – каза директорът на състезанията на IAAF Пол Харди.

Началото на състезанията е съобразено така, че да се повиши видимостта им във всички часови зони. Състезанията, провеждани на стадион, остават във вечерните часове, за да се намали рискът от много горещи условия за атлетите, докато състезанията на открито ще започват възможно най-рано сутрин.

Новият график включва и историческото добавяне на смесеното състезание 4 х 400 метра – първият път, когато атлетиката съчетава талантите на мъже и жени в едно събитие на Игрите.

Някои от основните характеристики са:

– Девет финали ще се проведат по време на сутрешните сесии – което ще позволи на по-голяма част от световната публика да гледа финалите в най-добро за всички време.

– Разпределението на състезанията ще позволи на повече атлети да се състезават в повече от едно събитие.

– Всичките пет състезания на шосе се провеждат в отделни дни без припокриване. Те ще стартират в 6 ч. сутринта или по-рано, за да се предоставят най-добрите и безопасни условия за състезание на спортистите.

– Графикът ще даде достатъчно време на състезателите на 400 м да се състезават в новото смесено 4×400м.

Моля, последвайте ни: