Няколко дни преди смъртта си великата олимпийка Ивет Корлет разбира, че ще бъде удостоена с отличието Dame Companion 

Ивет Корлет (Уилямс) е удостоена с отличието Dame Companion на Нова Зеландия – орден за заслуги в областта на леката атлетика, месец и половина след навършване на 89-годишна възраст. Одобрението за наградата влиза в сила на 12 април 2019 г., само ден преди смъртта на Ивет, но тя е била информирана за него. Двама от синовете и дъщеря ѝ са били с нея, когато е получи писмото и са споделили, че тя е била много горда и развълнувана.

„Тя винаги се подценяваше, но беше доста развълнувана от това. Просто е тъжно, че не живя достатъчно дълго, за да получи признанието публично“, коментират децата ѝ.

Ивет Корлет е първата новозеландка, която печели златен медал на скок дължина на Олимпийските игри през 1952 г. в Хелзинки. Тя е и бивша световна рекордьорка в този спорт.

Корлет прекратява състезателната си кариера през 1956 г. и става учител по физическо възпитание. Тя тренира атлети и се занимава с параолимпийци – хора с интелектуални затруднения.

Корлет е член на Ордена на Британската империя от 1953 г., а нейният брат я номинира за още една почест през 2010 г.

„Изпратих 25 много силни препоръки от хора като сър Джон Уокър, лейди Мъри Халберг, сър Питър Снел и сър Патрик Хоган, които бяха големи почитатели на Ивет“, обяснява той.

Ивет Уилямс-Корлет не е забравена – нито в родината си, нито от международната спортна общност. Тя е два пъти спортистка на Нова Зеландия (1950 и 1952) и е обявена за атлетка на 20-и век в страната си. През 2013 г. Новозеландският олимпийски комитет в сътрудничество с фондацията „Глен Фемили” основават стипендия на нейно име за подпомагане на млади талантливи спортисти в неравностойно положение.

 

Моля, последвайте ни: