Норвежкият здравен министър Листауг: Пийте, пушете и яжте колкото искате

Новият здравен министър на Норвегия Силви Листауг предизвика вълна от критики срещу себе си, след като заяви, че

хората трябва да бъдат оставени да пият, пушат и ядат „колкото си искат“.

Според нея пушачите несправедливо са докарани до състояние да бъдат презирани, информират от ВВС.

Листауг е определяна като популист с антиимигрантски възгледи и член на дясната Партия на прогреса, една от четирите в коалиционното правителство. През 2016 г. тя си сложи спасителен костюм и скочи от лодка в морето, за да разбере какво е да си бежанец.

Преди година бе принудена да подаде оставка, след като обвини управляващите, че поставяли „правата на терористите“ пред националната сигурност, защото спрели закон за отнемане норвежкото гражданство на заподозрени терористи или присъединили се към радикални групировки.

Листауг бе назначена на поста в петък, макар че критиците ѝ казват, че почти не разбира от здравеопазване.

В понеделник в интервю за националната телевизия тя заяви: „Отправната ми точка за общественото здраве е съвсем проста. Не планирам да се държим като морална полиция и

няма да казвам на хората как да си живеят живота,

а възнамерявам да им помогна да получат информация и на нейна основа да правят избор.“

„Хората трябва да могат да пушат, да пият и да ядат червено месо колкото си искат.

Властите може да ги информират, но те достатъчно знаят кое е здравословно и кое не. Мисля, че пушачите бяха докарани до състояние да ги презират. Затова са принудени да се крият, а това е глупаво. Пушенето не е нещо добро, защото вреди, но пълнолетните хора трябва сами да решат какво да правят“, допълни Листауг, която е бивш пушач и споделя, че и сега от време на време пали по цигара.

Според нея властите трябва да изработят стратегия, която да предпази младите хора от пушене и да помогне на възрастните да откажат цигарите.

Анне Лизе Риел, главен секретар на Норвежкото общество за борба с рака, заяви, че коментарите на здравния министър може да навредят.

„Мнозина ще се придържат към това, което тя казва. А по този начин общественото здраве се връща десетилетия назад“, смята Риел.

Моля, последвайте ни: