Напрежение между спонсорите на млечни напитки за Пекин 2022

Най-голямата китайска млечна компания предупреди, че може да се

оттегли от спонсорирането на Зимните олимпийски игри в Пекин заради местния си съперник.

В отворено писмо, публикувано на официалния WeChat акаунт в четвъртък, Inner Mongolia Yili Industrial Group Co обвини China Mengniu Dairy Co заради

нарушаване на статута ѝ като единствен спонсор на млечни продукти на пекинските Игри през 2026 г.

„Mengniu се е съгласил да бъде „съвместен глобален партньор за напитката“ на Международния олимпийски комитет заедно с Coca-Cola, заобикаляйки местните организатори и правителствени агенции“, казват от Yili.

Те заявиха в писмото си, че това ще обърка китайските потребители и може да ги накара да вярват, че Mengniu също е партньор за млечните продукти на Игрите в Пекин.

От Yili заявиха, че може да се

откажат изцяло от спонсорството си и да прекъснат всички връзки с Олимпийските игри след 2024 г.

Постът в WeChat обаче по-късно беше изтрит.

Yili и Mengniu са ожесточени конкуренти на пазара на млечни продукти в Китай,

който е на стойност $62 млрд. и се очаква да надмине САЩ, за да стане най-големият в света до 2022 г., според данни на Euromonitor International.

Двата гиганта, всеки с пазарен дял от около 1/5, се конкурират за осигуряване на чуждестранни източници на мляко и марки, тъй като китайските потребители харчат повече за първокласни продукти като биологично кисело мляко, сладолед и сирене.

Зимните игри в Пекин най-вероятно ще доведат до по-голямо участие в зимните спортове в Китай и ще повишат търсенето на зимни спортни съоръжения.

Официални спонсори на Зимните олимпийски игри в Пекин освен Yili са и най-големият производител на спортни стоки в Китай – Anta Sports Products Ltd., както и кредитната институция Bank of China Ltd.

Моля, последвайте ни: