Лос Анджелис започва най-голямата промяна на градската си визия преди Олимпийските игри през 2028 г.

Лятната олимпиада през 2028 г. (LA 2028) идва в Лос Анджелис само след девет години. Събитието ще го направи едва третият град в света след Париж и Лондон, който някога е бил домакин на Игрите три пъти, и може потенциално да затвърди статута на града като глобален икономически, развлекателен и културен център на 21-ви век.

Но какво ще бъде необходимо, за да се стигне до там?

Макар LA 2028 да е обявен от организаторите и кмета на Лос Анджелис Ерик Гарцети като безпрецедентна оферта, която ще използва съществуващи или вече планирани съоръжения, усилията за олимпийската подготовка са се превърнали в символичен връх за различни градски и регионални метаморфози в Южна Калифорния.

Това превърна подготовката за Олимпиадата в най-трансформиращата градска визия, която градът и регионът са виждали за едно поколение.

Олимпийската факелна кула на Колизеума в Лос Анджелис в деня на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 1984 г.

Когато LA последно проведе Игрите през 1984 г., градските служители сътвориха история, като проведоха първите и единствени Олимпийски игри, които донесоха печалба. Успехът е резултат от модел на разпределено събитие, който използва съществуващите университетски студентски общежития и съоръжения за обучение, за да създаде мрежово подреждане на мини олимпийски села в района от Санта Барбара до Лонг Бийч. Организаторите представиха и нова медийна стратегия за Игрите.

За 2028 г. местните власти се надяват да повторят и надминат този успех. Ерик Гарцети, Международният олимпийски комитет и частният комитет на LA 2028 са заявили, че за разлика от много Олимпийски игри по света, LA 2028 е проектиран да бъде финансово устойчив – отново главно поради липсата на нови, специално изградени структури или места, които да бъдат създадени за събитието.

Но тези словесни гимнастики прикриват пълната степен на предстоящите трансформации и подценяват както мащаба на Игрите, така и ефекта от това, което Лос Анджелис ще трябва да направи.

В действителност LA 2028 няма да бъде възможен без завършването на няколко ключови инициативи, а именно продължаващата експанзия на масовата транспортна мрежа на окръг Лос Анджелис и планираното разширяване и обновяване на международното летище в Лос Анджелис (LAX).

Като част от 50-годишната визия за удвояване на масовата транзитна мрежа в региона, кметът Гарцети помогна за приемането на инициатива, която ще трансформира транспортната система на LA. След като кметът започна да работи за осигуряване на олимпийското домакинство, той обяви инициативата „Двадесет и осем по 28“, за да ускори и да даде приоритет на някои подобрения, очертани в плана за 2016 г., така че те да могат да бъдат завършени навреме за Игрите. Като цяло планът има за цел да завърши 28 инфраструктурни проекта до началото на Олимпийските игри през 2028 г.

Стадионът Рамс в момента е в процес на изграждане и е планиран да бъде завършен през 2020 г. Мястото е част от много по-голям комплекс, който се очаква да струва повече от 5 милиарда долара и ще бъде изграден на етапи на площ от 300 декара.

Една от новите транзитни линии, които трябва да бъдат завършени до 2028 г., ще свърже южния край на долината Сан Фернандо, където ще се проведат лекоатлетически и други състезания в Спортния парк на долината, с университета на Калифорния (UCLA), където ще се намира Олимпийското село. Там университетът се готви да добави 5 400 нови студентски жилища. До 6 900 нови студентски легла са предвидени от последния Студентски жилищен план на UCLA. Въпреки че тези проекти се изграждат, за да помогнат за преодоляване на тежкия недостиг на студентски жилища, те също така ще гарантират, че когато олимпийците дойдат да се състезават през 2028 г., тяхното настаняване ще бъде осигурено.

Южният край на кампуса на UCLA ще се свърже с предстоящото разширение на Purple Line, друг проект, който се ускорява заради подготовката за Игрите. Линията ще свърже UCLA с центъра на Лос Анджелис, където много от линиите на транзитната мрежа се събират.

Основният спортен парк на LA 2028 ще бъде разположен в комплекса LA Live в центъра на Лос Анджелис, близо до източния край на Purple Line, където градските власти настояват за разширяване на хотелското настаняване. Тук са на път да станат 20 нови комплекса с високи сгради, тъй като градът иска да добави 8 000 нови хотелски стаи в районите около Конгресния център на Лос Анджелис, където ще се състоят състезанията по баскетбол, бокс, фехтовка, таекуондо и други спортни събития.

Стадионът Gensler Banc of California, който също е неотдавнашно допълнение, се намира в близост до Exposition Park – дома на Игрите от 1932 г. и 1984 г., и ще бъде домакин на футболни и други спортни събития през 2028 г. В парка наскоро е реновиран мемориален Колизеум, където олимпийските медалисти ще получат своите почетни награди.

Новият стадион в Лос Анджелис е проектиран от HKS Architects. Той ще бъде домакин на церемонията по откриването на LA 2028 и ще бъде новия дом на Chargers - отбор от NFL.

Пътуването на юг по линията Crenshaw ще води посетителите до стадиона в Холивуд Парк – нов модерен стадион, който ще отвори през 2020 г. и ще бъде домакин на церемонията по откриването на LA 2028. Стадионът ще бъде много повече от спортно място и ще обединява стадион със 70 240 места и концертна зала с 6000 места под един покрив. Общият му капацитет за мега-събития може да се разшири до 100 000 души.

Стадионът ще бъде в район с площ от 300 декара, който включва търговски, офис и жилищни сгради. Очаква се официално нареченият „Стадион на Лос Анджелис“ и районът за забавления в Холивуд Парк да бъдат два пъти по-големи от Ватикана.

Зашеметяващият бюджет от над 5 милиарда долара е смекчен от факта, че се разчита повече на частно финансиране, за разлика от много други стадиони на НФЛ, построени през последните три десетилетия, които традиционно разчитат на средствата на данъкоплатците. Освен LA 2028, очаква се стадионът да бъде домакин на Super Bowl 2022 и първенството по футбол на колежите през 2023 г.

В края на април организационният комитет на LA 2028 актуализира прогнозните разходи на около 6,9 милиарда долара, вместо цифрата от 5,3 милиарда долара, посочена в офертата на града.

Тези проекти показват, че докато Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. са малко подценени от организаторите, инвестициите, необходими за привеждането им, всъщност са доста големи. И в бъдеще Лос Анджелис може да погледне назад учудено към приглушената реторика около Игрите и ефекта, който ще имат върху региона.

Моля, последвайте ни: