Комисията за оценка на МОК посети стадион „Джузепе Меаца“

Комисията за оценка на Международния олимпийски комитет посети стадион „Джузепе Меаца“ в Милано като част от проверките на местата, включени в офертата на Милано-Кортина за домакин на Зимните олимпийски игри 2026. Делегацията, ръководена от Октавиан Морариу – член на МОК и председател на комисията за оценка, беше посрещната от Джовани Малаго, председател на CONI, и от генералния секретар Карло Морнати. Присъстваха и Роберта Гуанери – съветник по спорта и туризма за град Милано, Антонио Роси – заместник-министър по спортните събития за региона на Ломбардия, президентът на Милан Паоло Скарони и други официални лица. По време на посещението делегацията на МОК имаше възможност да се срещне с две спортни легенди – Франческо Толдо и Франко Барези.

„За мен е удоволствие да ви приветствам на „Джузепе Меаца“,  наречен още Сан Сиро – емблематичен стадион и за град Милано, и за Италия. Тук са написани много запомнящи се страници от спортната история и няколко спортни шампиони и отбори са имали възможност да очароват страстните тълпи през десетилетията от 1920 година до днес. Сан Сиро е познат по цял свят като футболен стадион от световна класа, има максимума от 5 звезди според критериите на УЕФА и успешно беше домакин на финала на Шампионската лига на УЕФА през 2016 г. след най-модерното обновяване.

Историята на този стадион обаче не се състои само от футболни моменти. Тук са се играли ръгби мачове и боксови мачове. Сан Сиро и околностите му са синоним не само на стадиона, но и на спорта в по-широк контекст. Комплексът за пистата, близкият комплекс Лидо и проектите за бъдещето на стадиона и самия район ясно показват как ДНК-то на това място е спорт. Самият стадион не е свързан само със спорта, тъй като самата му архитектура е широко призната в целия свят. И това също е мястото, където са свирили някои от най-известните групи и музиканти на всички времена – имена като Карлос Сантана, Боб Дилън и Ролингс Стоун са само част от тези звезди“, каза Алесандро Антонело, изпълнителен директор на Интер.

„Както пише Тони Евънс в страниците на The Times of London през август 2009 г .:“ Първият път, когато видите стадиона на Джузепе Меаца, е невъзможно да не се задъхате“, допълни той.

„За този стадион и този град ще бъде чест да бъде домакин на церемонията по откриването на Олимпийските игри 2026, уникален момент, в който целият свят ще се събере в нощ на братство, мир и чист олимпийски дух“, изтъкна още Антонело, съобщават от официалния сайт на Интер.

Моля, последвайте ни: