Кандидатите за Зимни олимпийски игри през 2026 г. с намалени делегации на Световната спортна бизнес среща

Милано Кортина д’Ампецо 2026 и Стокхолм Аре 2026 няма да изпратят пълни делегации на Световната спортна и бизнес среща на върха на следващия месец като част от мерките, въведени с цел да се спестят разходи в тръжната процедура за олимпийските и параолимпийските игри. И двамата кандидати потвърдиха пред insidethegames, че те ще имат ограничено присъствие в Голд Коуст в Австралия, където ще трябва да представят плановете си за Зимните олимпийски игри през 2026 г.

Презентациите ще бъдат направени на 7 май чрез видео връзка към Асоциацията на международните олимпийски зимни федерации (AIOWF).

Стокхолм ще бъде представен в Голд Коуст от главния изпълнителен директор Ричард Брисиус и президентът на Олимпийския комитет на Швеция Матс Ариеш.

Генералният секретар на италианския национален олимпийски комитет Карло Морнати ще бъде единственият официален представител на Милан Кортина 2026 на срещата на върха.

Решението да не се изпращат пълни екипи е взето, за да се спестят разходи поради разстоянието между двете страни кандидати и Австралия.

Това означава, че техните последни презентации, които трябва да представят преди заседанието на Международния олимпийски комитет (МОК) през юни, ще бъдат малко подценени в сравнение с предишните издания на годишната конвенция.

Събитието SportAccord по-рано беше разглеждано като ключов етап от кампанията за кандидати за Летните и зимните олимпийски игри.

Надпреварата за игрите през 2026 г. се нажежи миналата седмица, когато Милано Кортина 2026 и Стокхолм Аре 2026 подадоха своите досиета за кандидатстване с пълна правителствена подкрепа.

Двамата кандидати последно бяха представени на по-широка среща на олимпийски служители в Общото събрание на Асоциацията на националните олимпийски комитети в Токио през ноември.

След приключването на посещенията на Комисията за оценка на МОК на двамата кандидати през последните седмици, техният доклад трябва да бъде публикуван на 24 май.

Публикацията ще дойде един месец преди окончателното гласуване на заседанието на МОК в Лозана на 24 юни.

Моля, последвайте ни: