Италиански алпинисти на експедиция в неизследвани планини на Пакистан

Четирима италиански алпинисти – Матео Дела Бордела, Масимо Фалети, Маурицио Джордани и Давид Хол, заминават за Пакистан на едномесечна експедиция в девствения район на долината Кондус (Kondus Valley). Те възнамеряват да катерят в алпийски стил и с минимален багаж, за да могат да се справят със скалните стени, които са виждали само на снимка.

Предварително не знаят почти нищо, дори точната височина на върховете в района, която според тях е около 6000 м.

Експедицията е започнала на 21 юни, а датата за връщане е определена за 20 юли.

Алпинистите са решили да останат напълно изолирани от околния свят,

за да се насладят максимално на преживяването, затова няма да дават информация в реално време за своя напредък, а ще посочат подробности за своите изкачвания след завръщането си в Италия.

Маурицио Джордани е на 60 години и е дългогодишен алпийски гид,

участвал в над 60 експедиции по цял свят. В Хималаите е направил много изкачвания с категория на трудност над 6, прокарал е редица нови маршрути, няколко – през зимата, соло. Изкачил е осемхилядниците Броуд пик и Гашербрум 2, редица върхове в Патагония, сред които Серо Торе и Фиц Рой, а също Аконкагуа, Транго Тауър, Ама Даблам и други по цял свят.

През ноември 2018 г. Джордани и Фалети бяха в състава на по-голяма експедиция в Пакистан и изкачиха Water World – красива и трудна голяма стена по връх Кирис (5428 м) в долината Горо.

През 2013 г. 29-годишният тогава Матео Дела Бордела заедно с други двама италианци прокараха нов маршрут на западната стена на връх Uli Biakho (6109 м) в масива Транго, припомнят от climbingguidebg.com.

Моля, последвайте ни: