Индия ще кандидатства за Летните олимпийски игри през 2032 г.

От Индийската олимпийска асоциация (IOA) са изразили силно желание да кандидатстват за големи спортни събития, включително и за Летните олимпийски игри през 2032 г., но министерството на спорта информира в четвъртък, че все още предстои да получи официално предложение от Националния олимпийски комитет в това отношение.

Министерството информира парламента, че „не е получено предложение от IOA за разрешение за кандидатстване за домакинство на Олимпиадата или за Младежката олимпиада в Индия”. Министерството също така заяви, че оферирането за провеждане на големи спортни международни събития, включително Олимпийски игри в Индия, е отговорност на IOA и „съгласно указанията, издадени от това министерство, IOA трябва да потърси одобрение от правителството преди да кандидатства за такива събития“. Отговорът на министерството беше даден на въпрос дали Индия е направила предложение да бъде домакин на Младежки олимпийски игри през 2026 година и на Олимпиадата през 2032 година.

По време на посещението на президента на МОК Томас Бах в Индия през април миналата година, президентът на IOA Нариндер Батра изрази интерес за домакинство на Младежката олимпиада, Азиатските игри през 2030 г. и Олимпийските игри през 2032 г. като

част от плана Индия да се превърне в страна с глобално спортно влияние.

Батра е получил подкрепа и от индийския член на МОК Нита Амбани, а главният министър Девендра Фаднавис е проектирал Мумбай като град домакин на Младежката олимпиада.

Макар че Бах тогава се съгласи,

че страната има потенциала да бъде домакин на големи спортни събития,

той съобщи, че не е дошло времето да обсъжда тези въпроси с Индия, тъй като „в момента няма процедура за кандидатстване“.

Министерството също информира, че МОК е премахнал на 20 юни 2019 г. ограниченията, наложени на Индия да бъде домакин на международни събития.

“МОК е спрял дискусиите с IOA относно потенциалното провеждане на бъдещи спортни и олимпийски събития в Индия до ясни писмени гаранции от правителството, за да се гарантира съгласието на всички участници в тези събития. Министерството информира IOA и МОК на 18 юни 2019 г., че заявената политика на правителството е да позволи на всички квалифицирани спортисти, принадлежащи към всеки Национален олимпийски комитет, признат от нея или на която и да е национална федерация, свързана с международната федерация, да участват в международни спортни събития в Индия”, отговори министерството.

МОК спря правата на Индия, след като правителството отказа визи на пакистанския отбор по стрелба

за Световната купа в Делхи през февруари тази година, припомнят от Times of India News.

Моля, последвайте ни: