Индийската боксова звезда Мери Ком ще прекрати спортната си кариера след Олимпийските игри в Токио

Индийската боксова звезда Мери Ком ще се оттегли след Олимпийските игри в Токио. Шесткратната световна шампионка заяви, че иска да се оттегли от спорта след като спечели златен медал за страната си на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

След дългогодишни спекулации за пенсионирането си, Мери Ком коментира, че планира да закачи ръкавиците си, след като спечели златен олимпийски медал.

36-годишната боксьорка е вдъхновяваща сила в индийския бокс. В своята 18-годишна кариера тя е печелила шест световни първенства, има олимпийски бронзов медал и медали от пет азиатски първенства.

„След 2020 г. искам да се пенсионирам. Така че основната ми мисия е да спечеля злато за Индия. Наистина, наистина искам да спечеля злато“, каза Мери Ком в кулоарите на събитие, организирано от Colgate.

Тя спечели бронзов медал в категорията Муха на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Сега тя се стреми да промени нюанса на спечеления от нея олимпийски медал.

„Винаги се опитвам да спечеля медал за страната си и ако е възможно да бъде злато. Ще започна подготовката си за олимпийските квалификации и световното първенство“, обясни Ком.

Боксовата общност е изправена пред бурни емоции в навечерието на Олимпиадата следващата година. Международният олимпийски комитет (МОК) лиши Международната асоциация по бокс (AIBA) да организира събитията на Олимпийските игри в Токио.

МОК обяви, че ще подготви нов календар за квалификациите за Олимпийските игри между януари и май следващата година и може дори да преразгледа тегловите категории. В тази връзка Мери Ком смята, че ще бъде полезно за нея, ако квалификациите се проведат през следващата година.

„Всъщност за мен е по-добре да получа повече време да се подготвя“, каза тя.

„Ние тренираме редовно за всички състезания, а не само за Олимпиадата. На Световното първенство ще опозная опонентите, какви са техните силни и слаби страни. Съответно мога да се подготвя. Ще получа допълнително време за подготовка, ако квалификациите са по-късно“, мисли боксьорката.

След като не успя да се класира за Игрите в Рио, Мери Ком промени своята категория на тегло до 48 кг през декември 2016 г., но сега отново се състезава в категория 51 кг.

Запитана за прехода, Мери Ком каза: „Категорията от 51 кг не е нова за мен. В тази категория се състезавах преди 4-5 години. Не беше непрекъснато, защото постоянно променям теглото си.“

Моля, последвайте ни: