Възстановени са олимпийските привилегии на бившия министър на спорта на Русия

Спортният арбитражен съд (CAS) отмени решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да изключи бившия руски министър на спорта Виталий Мутко от всяко участие в Олимпийските игри. Становището стана ясно след публикуваните в четвъртък съдебни документи.

През 2017 г. МОК изключи Мутко от „всяко участие във всички бъдещи Олимпийски игри“ като част от спирането на руските спортисти от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г. за това, което нарече

„систематична манипулация на антидопинговата система“.

Русия отрече съществуването на спонсорирани от държавата допинг практики в страната, но призна недостатъци в прилагането на антидопинговите разпоредби.

Мутко наблюдаваше спорта в разгара на допинговия скандал в Русия като министър на спорта от 2008 до 2016 г.

Той бе отговорен за спорта и като вицепремиер, преди да бъде назначен миналата година за вицепремиер, отговарящ за строителството.

В четвъртък Мутко не отговори на телефонните обаждания на Ройтерс. Той каза пред държавната агенция АПИ, че е доволен от решението на CAS.

В продължение на години Мутко отричаше скандалите в руския спорт,

включително доказателствата, че страната провежда сложна схема за прикриване на допинг по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Русия отрече твърденията.

След олимпийската забрана, Мутко намали участието си в спорта, за да не вреди с допълнителното внимание към страната си, преди да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 година.

Той подаде оставка в края на миналата година от позицията си на президент на Руския футболен съюз,

а след това се оттегли и като ръководител на местния организационен комитет на Руската Световна купа шест месеца преди турнира.

Въпреки че официално имат забрана от последната олимпиада, някои руски спортисти, които нямат история с допинг, се състезават като неутрални, съобщават от The Moscow Times.

Моля, последвайте ни: