Прабългарската школа “Бага-Тур” с уникална победа в стрелба с лък от кон в Казахстан (видео)

За трета поредна година Прабългарската школа “Бага-Тур” участва в традиционния фестивал „Светът на номадите“ в Казахстан. Смели бойци и красиви диви представиха древната българска слава пред редица други народи, а “Бага-Тур” възроди духа на миналото и носталгията по тези далечни, но братски земи. Посетителите и участниците на фестивала наблюдаваха демонстрации на бойни умения, древни ритуали и български песни.

От 29 до 30 юни в Нур-Султан се съживиха митовете за големите номади. На фестивала „Светът на номадите“ посетителите видяха старинни мечове и се запознаха с номадския начин на живот, а някои от тях се научиха да плетат и да работят с кожа, сребро и керамика.

Представители на Унгария, България, Иран, Турция, Киргизстан, Южна Корея и домакините взеха участие в различни надпревари в Националния културен комплекс „Етноаул“.

Багатурите постигнаха уникална победа и първо място за България в най-тежката и трудна дисциплина по традиционна казахска стрелба с лък от кон „Жан баату“. Победа, която беше извоювана срещу корейски, киргизки, казахски, монголски и турски конни стрелци.

„Бага-Тур“ е единствената по рода си школа и организация у нас, която си поставя за цел да напомня и да говори за ценностите и идеалите на прабългарите и тяхното разбиране за света. В ядрото на Бага-Тур стои разбирането на висшите духовни постижения на прабългарите и организацията ги представя по един съвременен и интересен начин.

Школа „Бага-Тур“ се намира на територията на парк Аязмото в Стара Загора. Основните ѝ дейности са реализирането на вълнуващи спектакли, школи за ученици и подрастващи и демонстрации и възстановки от живота на прабългарите.

Вижте подробности от състезанието и награждаването на Иван Атанасов във видеото:

Моля, последвайте ни: